Терпкий смак вина, мистецтва й перемоги

Легендарна династія

Засновником династії Ротшильдів є Маєр Амшель Ротшильд, який став успішним банкіром і заснував банк у Франкфурті-на-Майні. Його батькові належала майстерня, емблемою якої був червоний щит із зображеним на ньому золотим римським орлом. Звідси й пішла назва цієї робітні  – «Червоний щит». Пізніше Маєр Амшель зробив це своїм прізвищем – по-німецькому Ротшильд. У Маєра Амшеля Ротшильда було п'ять синів, які в 1789 році за його рішенням були відправлені в п’ять найбільших на той час міст Європи, аби очолити банки в кожному з них: Соломон – у Відень, Натан – у Лондон, Карл – у Неаполь, Джеймс – до Парижа, а Амшель залишився у Франкфурті допомагати батькові. Таким чином, сім'я Ротшильдів розширила географію своєї діяльності по всій Європі.
У 1850 році Натанів син – барон Натаніель Ротшильд – приймає рішення осісти в Парижі. Щоб частувати власним вином важливих персон, яких барон приймав у себе, він 1853 року придбав замок Шато Бран-Мутон, що стояв у Медоку – у містечку Пояк. Із властивою Ротшильдам амбіційністю, він дав маєтку власне ім'я – Шато Мутон-Ротшильд. Так почалася виноробна історія сім'ї Ротшильдів. У 1922 році в правління замком і його господарською діяльністю вступив барон Філіп Ротшильд. Зухвалий і рішучий, він цілеспрямовано домігся того, щоб – як виняток – для його маєтку була змінена класифікація. Адже спочатку, ще в 1855 році, Мутон-Ротшильд був класифікований як другий Grand Cru. Однак через століття, у 1973 році, завдяки баронові йому був присвоєний статус першого – Premier Grand Cru Classé. За всю історію Бордо це відбулося тільки раз, і з того часу для жодного господарства у Франції не було змінено його початкового статусу.

Гіркий присмак перемоги

Кінець Другої Світової війни. Виноградники Ротшильдів зруйновано, барон Філіп, підтримуючи французький опір, зазнає величезних фінансових збитків. Повернувшись до Парижа разом із Шарлем де Голлем у 1945-му році, він дізнається, що його дружина за два тижні до приходу визвольної армії була депортована в концтабір до Німеччини, де й загинула. Дивом залишилася живою баронова дочка – баронеса Філіппіна, яку мати, рятуючи від загибелі, встигла передати сусідам.
Барон ледь не заново відновлює виноробню і виноградники. Він просить свого друга, художника Філіпа Жулліана, проілюструвати етикетку для пляшки вина свого першого після війни врожаю. Саме тоді з'явилася фірмова Ротшильдова етикетка з буквою V – victoire, тобто перемога. З того часу, починаючи з 1945-го року, пляшку кожного нового року врожаю прикрашає репродукція картини, спеціально для цього випадку створеної різними відомими художниками. Барон Філіп де Ротшильд замовляв картини, натомість даруючи митцям ящик того самого вина, для якого картина створювалась. У різні роки над етикетками працювали Жоан Міро, Пабло Пікассо, Марк Шагал, Жан Кокто, Енді Воргол і багато інших. Крім того, Філіп де Ротшильд не зупинився лише на виробництві унікальних напоїв – він заснував власний музей «Вино в мистецтві».

Мутон не змінюється

Близько шістдесяти років барон Філіп де Ротшильд присвятив вину, невпинно працюючи над підвищенням його якості. Здобуття статусу гран-крю першого класу, який було офіційно присвоєно виноробному маєтку Шато Мутон-Ротшильд у 1973 році, спонукало барона Ротшильда змінити власний девіз. Того року замість зухвалого Premier ne puis, second ne daigne, Mouton suis («Першим бути не можу, другим – не хочу, називаюся Мутон») на етикетках пляшок з'явилося горде гасло Premier je suis, second je fus, Mouton ne change («Першим став, другим був, Мутон не змінюється»).
vino_1
Головним творінням французького винороба, безперечно, є бордоське Chateau Mouton-Rothschild 1-er Grand Cru Classe. Критики відзначають неповторність та досконалість цього колекційного червоного вина. Термін його витримки становить від 50 до 100 років, воно прекрасно поєднується зі стравами з дичини та м'яса, а також французькими сирами. І найголовніше – це вино вирізняється розкішним ароматом, що сполучає нотки сап'яну, соєвого соусу, східних прянощів, кави моко, паленого дуба й чорної смородини.
Ще один шедевр барона Ротшильда – Le Petit Mouton de Mouton Rothschild. Вино має чудовий післясмак, а в його букеті впізнаються аромати чорних оливок, вишні та суниці. Le Petit Mouton de Mouton Rothschild буде прекрасним доповненням до страв з індички, куріпки, фазана, оленини, часто подається з сирами Cheddar, Brie, Camembert, а також з окостом або шинкою.
Завдяки своїм новаторським ідеям барон Ротшильд досяг високої якості не лише своїх преміальних, але й комерційних вин під маркою Mouton Cadet. Сьогодні це провідне вино в 120 країнах світу, яке продається в обсязі 12 мільйонів пляшок на рік. Крім Mouton Cadet, у компанії Baron Philippe de Rothschild є й інші не менш успішні вина: Château Mouton d'Armailhacq (з 1933 року), Château Clers Millon (з 1970 року), а в 1979 році у співробітництві з відомим каліфорнійським виноробом Робертом Мондаві народилося вино Opus One.
vino2
Імперія в руках баронеси

Барон Філіп де Ротшильд прожив 86 років, а в 1988 році керівництво компанією перейшло до його єдиної дочки – баронеси Філіппіни де Ротшильд. Спадкоємиця гідно продовжила справу. Так, наприклад, вона відродила виноробні традиції місцевості Медок: на виноградниках Mouton Rothschild знову з'явився білий винний сорт. Цей виноград збирають у невеликі кошики, а вино виробляють просто в замку. Його витримують у дубових бочках, половина яких повинна бути новими, а решта – віком один рік. Лише за таких умов високородний напій набуває елегантного смаку з нотками ванілі, дині і зеленого яблука. Баронеса Філіппіна де Ротшильд, на згадку про дитячі роки, подарувала цьому білому вину співучу назву Aile D'Argent Bordeaux Blanc, що перекладається як «Срібне крило» – назва казки з її дитинства.
Сьогодні баронеса Філіппіна є однією з найвпливовіших і найзнаменитіших особистостей у винному бізнесі. Під час її «правління» обсяги продажів значно зросли, вона також відкрила галерею етикеток Шато Мутон-Ротшильд. Багато в чому саме завдяки їй виробництво вин було модернізовано. А ще вона значно розширила географію виноробного бізнесу: були побудовані нові виноробні в Каліфорнії й Чилі – Mapu і Escudo Rojo, на півдні Франції – Domaine de Baron'Arques. У співавторстві з відомим чилійським виробником Concha y Toro баронеса створила новий шедевр – вишукане вино Almaviva. Його готують за авторським рецептом Філіпа Ротшильда з ягід, які дозрівають на чилійському винограднику Пуенте Альто.
Тож історія виноробної династії триває.



--
--

Реклама